Stadsnatuur

Stadsnatuur, wat is dat?

Daar kun je eindeloos over discussiëren, maar wij hanteren vooralsnog “planten en dieren die zich op spontane wijze in de stad vestigen en handhaven”.

Dat betekent dat de meeste dieren (“fauna”) natuur zijn. Afgezien van de herten in het dierenpark vestigen die zich spontaan.

Flora is lastiger: het “groen” is voor een groot deel aangelegd.

  • Aangeplante exoten die zich zonder tuinieren niet weten te handhaven zeker niet. Wat niet uitsluit dat ze toch bijdragen aan de “natuur”; denk aan de vlinders (natuur) op perkplanten.
  • “Onkruid” is veelal wel natuur, ook al zijn het exoten (denk aan Vlinderbloem en Japanse Duizendknoop)
  • Een gazon dat elke week gemaaid wordt is geen natuur (de mol in dat grasveld weer wel!) maar een bloemrijke weide zoals je die in het Jekerpark vindt die 1 of 2 keer per jaar gemaaid of begraasd wordt, komt al veel dichter in de buurt: de samenstelling van wat er groeit wordt grotendeels door de “natuur” bepaald.

Waar vind je stadsnatuur? Overal!

  • In parken en plantsoenen, op begraafplaatsen, bermen en oevers
  • In tuinen van particulieren en bij woningbouwcomplexen, van zorg- en onderwijsinstellingen en van productiebedrijven en kantoren
  • Op stads- en kademuren, en in (oude) gebouwen

Stadsnatuur en Biodiversiteit

•Biodiversiteit is de soortenrijkdom, maar ook de complexiteit van – de aantallen relaties binnen – ecosystemen. Die complexiteit geeft ...

Lees hier verder.

De Stadsnatuurvisie voor Maastricht is klaar!

Deze wordt de komende maanden op diverse wijzen aan de stad aan geboden.

U kunt het document nu al hier lezen.

 

Lees hier de briefings over Biodiversiteit, Gezondheid en Welzijn, Economie en Inrichting en Stadsnatuur in de Praktijk op Micro-schaal en bekijk de kaarten van Stadsnatuur in de Praktijk op Macro-schaal.

STADSNATUUR

MAASTRICHT

Stadsnatuur Maastricht

E-mail: info@stadsnatuurmaastricht